Zelfde training, nieuwe inzichten

Jeetje, wat een werkweek weer. Maar wat kijk ik er met enorm veel plezier op terug! Oké, het was een beredruk programma, met zowel de finale sessie van de 2e masterclass ‘Grote Giften’ van het ISF, als onze eigen tweedaagse training ‘Friendraising in de Praktijk’. Ofwel: 3 dagen, 14 enthousiaste (bijna) grote giftenwervers en ontzettend veel leerzame momenten. Ook voor mezelf trouwens, want je bent nooit uitgeleerd vind ik. En net als de andere keren weer voelde ik ook deze week een enorme energie opborrelen, tijdens het werken met de cursisten.

Het meest interessante moment deze week, vond ik terug in de voorbereidingen van de 2e trainingsdag van ‘Friendraising…’. Dinsdagavond werkte ik, samen met Marie Louise (onze effectieve communicatiespecialiste bij de training), aan een samenvattend lijstje met leermomenten van de 1e dag. We kwamen tot 7 punten die de deelnemers deze zelf als belangrijkste inzicht hadden geformuleerd. We vergeleken het met de inzichten van de vorige training, in november 2009. Tot onze verbazing, was het een compleet verschillend lijstje. Bijzonder, want we hadden toch praktisch dezelfde training gegeven. En dat is dan ook precies waarom het minstens zo interessant is om in een groep cursisten te zitten, als voor hen te staan en expertise met hen te delen.

Benieuwd naar de inzichten? Deze keer concludeerden de deelnemers dat het vooral van belang is in gesprekken met grote gevers:
• Dat je jezelf moet blijven
• Dat in je voorbereiding je regie schuilt
• Dat je altijd eerst een doel moet formuleren, voordat je het gesprek in gaat
• Dat je prospects zo gelijkwaardig mogelijk benaderd (wees trots!)
• Luister goed, stel vragen en vat deze altijd even samen
• Stel open vragen, laat de major donor aan het woord
• Vraag niet zomaar om een gift, tast de situatie eerst goed af

Bert, Edward, Jan, Juke, Kaat. Maëlka, Meike, Mered, Mérit, Mirjam, Mirjam, Raymond, Simone en Ton: bedankt voor jullie enthousiaste bijdrage en lovende evaluaties. Dankzij en met jullie heb ik een ontzettend goede week beleefd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten